Imati divan vrt je krasno, ali sačuvajte leđa

Kako umiriti bolove uzrokovane neprestanim čučanjem i saginjanjem?

Jedna od promjena koju je sa sobom donijela pandemija COVID-19 virusa, zasigurno je povećanje vremena koje provodimo na otvorenom, u prirodi. Gradski parkovi i šume postali su top vikend destinacija za sve one željne druženja, a mnogi su, upravo zahvaljujući pandemiji, otkrili njima do tad nepoznatu ljubav prema prirodi i biljkama.

Osim što potiče na kretanje i fizičku aktivnost, provođenje vremena u prirodi umiruje i povoljno utječe na mentalno zdravlje, dovodeći naš um u stanje mentalnog blagostanja. Njezin učinak skoro je terapeutski, a mogli bismo reći i meditativan.

Pa zašto ne bismo malo tog mira i opuštenosti kojima zrači priroda unijeli i u vlastiti dom? Upravo zbog osjećaja koji u nama pobuđuju, ali i njihove estetske vrijednosti, uzgoj sobnih biljaka i vrtova danas je jako popularan.

Za sve one kojima je vrtlarenje omiljen hobi, ovi savjeti poslužit će za utvrđivanje gradiva, a onima koji tek razmišljaju o početku svoje vrtlarske karijere, bit će korisna podloga za daljnji razvoj svojih sposobnosti i uređenje prvog vrta.

Kako urediti vrt da bude bogat cvijećem i biljkama?

  • Upoznajte vrstu tla koju imate na raspolaganju.
  • Upoznajte se s brojem sunčanih sati i količinom kiše tijekom godine kako biste kupili biljke kojima odgovara klima u kojoj živite.
  • Prilikom sadnje, ostavite svojim biljkama dovoljno prostora.
  • Također, uzmite u obzir veličinu do koje će narasti biljka, grm ili drvo koje sadite.
  • Ne zamarajte se previše ako vaše biljke ne izrastu u smjeru ili onakve kakvima ste vi to zamislili. I priroda je sama po sebi blago kaotična, a ipak umirujuća. Stoga, zašto takav ne bi bio i vaš vrt?

Oni koji već vrtlare, svjesni su fizičkog napora koje ono donosi. Kopanje, čupanje i sađenje biljaka opterećuju leđa i koljena, a neprestana čučanja i saginjanja sastavni su dio svakog vrtlarenja. Mogli bismo reći kako sat vrtlarenja dođe kao sat treninga. Oni najstrastveniji među nama spremni su ignorirati bol u leđima i zglobovima samo kako bi njihov vrt bio prepun prekrasnih boja.

Iako je odricanje ugode i trpljenje boli zbog ljubavi vrijedno svake pohvale, u ovom slučaju to nije potrebno. Uz Lokosol 10mg/g gel koji sadrži djelatnu tvar diklofenak možete neometano i bezbolno uživati u vrtlarenju. Lokosol 10mg/g gel je namijenjen za primjenu na koži gdje osjećate blagu do umjerenu bol kod ozljeda mekih tkiva. Uz Lokosol gel mišićna bol uzorkovana čučanjem i saginjanjem za vrijeme vrtlarenja može postati stvar prošlosti.

Potražite svoju kutijicu Lokosol 10mg/g gela za puno radno vrijeme bez bola u ljekarnama.

Plaćeni oglas o lijeku

Prije upotrebe pozorno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Više savjeta

Newsletter

Poštujući najzahtjevnije standarde farmaceutske proizvodnje, a koristeći se suvremenom tehnologijom i visokom kvalitetom, pacijentima osiguravamo proizvode za odgovorno unapređenje i očuvanje zdravlja uz stručnu preporuku ljekarnika.

Dostavom adrese elektroničke pošte dajete suglasnost Salvusu za elektroničku obradu svih osobnih i neosobnih podataka stavljenih na raspolaganje u skladu s zaštitom privatnosti. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima. Više informacija.