Savjeti za mame

Kako ublažiti bol u leđima i rukama od nošenja mališana?

Trudnoća i rano majčinstvo donose predivne, ali i izazovne trenutke za svaku ženu. Tijelo trudnice mijenja se pod utjecajem hormona, a tijekom trudnoće zbog bebe koja sve više napreduje u majčinom trbuhu. Kako trudnoća odmiče tako djetešce postaje sve teže, a opterećenje na kralježnicu sve veće. Stoga ne čudi da jako puno trudnica ima problema sa bolovima u donjem dijelu leđa. Bolovi u leđima znaju se nastaviti i nakon poroda budući da se bebe podižu, spuštaju i prenašaju puno puta na dan.

Bilo da osjećate probadajuću bol dok se saginjete kako bi podignuli svog mališana ili vas stalno muči tupa bol, sasvim je jasno da je osjećaj boli neugodan.  

Međutim, živjeti s boli nije potrebno. Na svu sreću, postoje razni načini kako bol možemo ublažiti i poboljšati kvalitetu života. Želimo vas osloboditi boli, kako bi što bezbrižnije uživale u svim lijepim trenucima koje donosi majčinstvo. Sretna i zadovoljna mama znači sretnije i zadovoljnije dijete.

Pa kako očuvati kralježnicu za vrijeme trudnoće i nakon poroda?

  • Redovitim vježbanjem. Vježbanje prije, za vrijeme i poslije trudnoće uvelike će vam pomoći da kralježnicu, ali i ostale mišiće trupa, održite snažnima. Vaše kralješke podupiru mišići, stoga njihovim jačanjem stvarate pouzdane saveznike u borbi protiv bolova u leđima. I umjerena tjelesna aktivnost (poput laganog istezanja ili hodanja) umanjuje bol i pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Unatoč užurbanom i sjedilačkom načinu života pokušajte odvojiti barem malo vremena za fizičku aktivnost.

  • Uspravnim položajem tijela. Dojenje, podizanje mališana iz krevetića, mijenjanje pelena, stavljanje bebe u kolica ili u sjedalicu za auto dodatno opterećuju kralježnicu i zapravo vas „mame“ da se pogrbite. Pokušajte osvijestiti svoj položaj tijela u ovim situacijama i nastojte se držati što uspravnije. Kada dojite poduprite se jastucima, a pelene mijenjate na podlozi koja vam je u razini struka kako bi leđa ostala ravna. Kad god je moguće, mališana podižite i spuštajte iz čučnja jer na taj način snaga dolazi iz nogu, a leđa ostaju ravna.

  • Zaboravite na visoke potpetice. Cipele na visoku petu najbolje je ostaviti u ormaru za vrijeme trudnoće. Zbog položaja stopala visoke potpetice opterećuju donji dio leđa i zglobove nogu, što može pojačati ili uzrokovati bol. Cipele na petu zamijenite udobnim i ravnim tenisicama koje vam drže zglobove. Također, pripazite i na odabir torbe za pelene – preporučamo ruksak umjesto torbe na jedno rame. Na taj će način težina na vašim leđima biti ravnomjerno raspoređena.

 

Ponekad zbog posla, umora ili drugih obaveza nećete biti u mogućnosti primjenjivati navedene savjete i to je potpuno u redu. No, kako biste i tada uspješno i bez boli izašle na kraj sa svime što život stavi pred vas, preporučamo Lokosol 10 mg/g gel za primjenu na kožu koji sadržava djelatnu tvar diklofenak te djeluje protuupalno i analgetski, a namijenjen je za kratkotrajno ublažavanje blage do umjerene boli kod ozljeda mekih tkiva. Stavite ga u torbicu i ponesite svugdje sa sobom – nikad ne znate kad će vam zatrebati. Na osjet boli, razmažite tanak sloj Lokosol 10 mg/g gela po leđima. Brzo se suši te ne ostavlja tragove na odjeći.

Vi se pobrinite za svog mališana, a Lokosol 10 mg/g gel će se pobrinuti za bol u leđima. Potražite ga u ljekarnama, bez recepta.

Plaćeni oglas o lijeku

Prije upotrebe pozorno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Više savjeta

Newsletter

Poštujući najzahtjevnije standarde farmaceutske proizvodnje, a koristeći se suvremenom tehnologijom i visokom kvalitetom, pacijentima osiguravamo proizvode za odgovorno unapređenje i očuvanje zdravlja uz stručnu preporuku ljekarnika.

Dostavom adrese elektroničke pošte dajete suglasnost Salvusu za elektroničku obradu svih osobnih i neosobnih podataka stavljenih na raspolaganje u skladu s zaštitom privatnosti. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima. Više informacija.