Greška koju radite ako nosite štikle

Evo kako si pomoći ako niste u situaciji da ih skinete!

Bilo kao djevojčica ili kao odrasla žena, sigurno ste se susrele s izrekom da „za ljepotu treba trpjeti.“ Neke će se s tom izrekom složiti, a neke ne. No, treba li zdravlje trpjeti zbog ljepote?  

Iako su omiljena obuća mnogih žena, cipele na petu mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih problema. Sjećate li se svog prvog para štikli i osjećaja koji vam je pružio? Jeste li se osjećale ljepšima, snažnijima i odraslijima? A sjećate li se boli koja se javila ubrzo nakon što ste ih obukle?  

Bol uzrokovana nošenjem štikli normalna je pojava. Zbog svog dizajna, cipela na petu stavlja dodatno opterećenje na kralježnicu, koljena, gležnjeve i nožne prste, što može rezultirati bolnim i otečenim stopalima, žuljevima, tvrdom kožom, uraslim noktima, ispucanim petama i raznim problemima sa zglobovima.

Ako se ne nose često, najveći problem bit će vam bol za vrijeme nošenja i poneki žulj kao podsjetnik na prekrasne cipele. Ne želeći se odreći ovih moćnih i lijepih cipela, žene diljem svijeta brojnim su trikovima doskočile boli koju uzrokuju štikle.

  • Šetnja na prstima: Zbog svog nagiba, cipele na petu aktiviraju listove više od tenisica, odnosno ravnih cipela. Kako bi ojačali listove i priviknuli nogu na poziciju pod nagibom, pokušajte šetati na prstima po kući ili se podizati i spuštati na iste.

  • Pametna kupnja: Pravilnim odabirom cipele na petu možete uvelike smanjiti bol i buduće zdravstvene komplikacije. Prilikom kupovine, obratite pozornost na prostor oko prstiju te debljinu i visinu pete. Ako kupujete cipele na „špic“, suženje treba doći nakon prstiju, kako ne bi izazvalo pritisak i njihovo savijanje. Što se tiče pete, što je ona „deblja“ bolja je za mišiće nogu jer je stabilnija od tanje. Visina potpetice do 5 cm najbezbolnija je.

  • Za dan bez boli: Ako niste u prilici barem na kratko skinuti cipele i odmoriti noge, bol možete umanjiti primjenom Lokosol 10 mg/g gela koji sadrži djelatnu tvar diklofenak natrij na kožu bolnog područja. On djeluje protuupalno i analgetski na mišićnu bol, a donosi vam bezbrižnost u kojoj god situaciji da se vi i vaše omiljene cipele nalazile. Osim Lokosol 10 mg/g gela za primjenu na kožu, u ljekarnama možete pronaći i jastučiće za prste ili silikonske uloške zbog kojih će cipela biti mekša i udobnija.

  • Važnost istezanja: Nakon provedenog cijelog dana ili noći u štiklama, vježbe istezanja nogu i stopala pomoći će vam potaknuti cirkulaciju. Lezite na pod i probajte „pisati“ prstima po zraku. Također, najbolji način da se vaša stopala odmore od izlaska jest da hodate bosi.Ne trebate se odreći svojih omiljenih cipela, a ne trebate ni trpjeti za ljepotu. Pravilnim odabirom cipela i brigom za svoje noge i zglobove možete bezbrižno uživati u osjećaju koji donose cipele na petu.


Potražite svoju kutijicu Lokosol 10 mg/g gela za puno radno vrijeme bez bola u ljekarnama.

Plaćeni oglas o lijeku

Prije upotrebe pozorno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Više savjeta

Newsletter

Poštujući najzahtjevnije standarde farmaceutske proizvodnje, a koristeći se suvremenom tehnologijom i visokom kvalitetom, pacijentima osiguravamo proizvode za odgovorno unapređenje i očuvanje zdravlja uz stručnu preporuku ljekarnika.

Dostavom adrese elektroničke pošte dajete suglasnost Salvusu za elektroničku obradu svih osobnih i neosobnih podataka stavljenih na raspolaganje u skladu s zaštitom privatnosti. Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima. Više informacija.